Működése
 

Egy ember naponta  kb.  20000 ki-, és belégzést tesz  és eközben  átlagosan 10.000 liter levegő halad keresztül a tüdején. Mivel a napunk 80-90%-át főként zárt térben töltjük, ezért   nagy figyelmet kell fordítanunk a belélegzett levegő minőségére.  A levegő tisztításának (fertőtlenítésének) jelenleg  egyik leghatékonyabb módszere a germicid lámpákkal (speciális ultraibolya  UV-C  fénnyel )megvilágított légtisztító berendezések  használata.

A Dezar légtisztítók zárt típusú légtisztítók és az UV fény forrását ózonmentes lámpák PHILIPS ®, LightTech ® vagy Osram ® adják ,melyek hullámhossza 253,7 nm.

Az ilyen hullámhosszú UV-sugárzás nagy hatásfokkal pusztítja el a mikroorganizmusokat, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és spórákat. 

A  légtisztítóban lévő lámpák sugárzása elegendő a helyiségben található összes mikroorganizmus elpusztításához .A  levegőfertőtlenítés hatékonysága a DEZAR UV- légtisztító modelljétől függően 95-99,9% .

Különösen hatékonyan használhatóak járvány idején.  A helység levegőjének fertőtlenítésével  megakadályozza az olyan fertőző betegségek terjedését, mint az influenza, az akut légzőszervi megbetegedések , a diftéria, a tuberkulózis és sok más fertőzés (beleértve a vírusokat, mint a koronavírus, a SARS vírus, az influenza vírus).

A DEZAR légtisztítókat  ózonmentes lámpákkal tervezték, és nincs közvetlen UV sugárzás ,így teljesen   biztonságosan használhatóak emberek jelenlétében is.

A lámpák élettartama  max. 9000 óra.

Hogyan működik:

A helyiség levegőjét zajtalan ventilátorok (6) szívják be és juttatják el abba a kamrába , ahol  baktériumölő UV lámpák (4) a beszívott levegőt sterilizálják. A magas fertőtlenítési teljesítményt (akár 99% ) a baktericid lámpák teljesítménye és a levegő áramlási sebessége közötti optimális aránynak köszönhetően érik el. A  lámpák antimikrobiális hatást fejtenek ki a kórokozó baktériumok magjára.  Az első és a következő generáció csírasejtjei megsemmisülnek, a sejt DNS károsodik.A fertőtlenítő kamra fala fényvisszaverő alumíniummal  van bevonva (5) , ami növeli a baktericid hatékonyságot. A bemeneti (1) és a kimeneti (1) fertőtlenítő kamra fala labirintus szerűen  van kialakítva (3), ezzel  biztosított , hogy  az UV-sugarak  a nyílásokon keresztül ne tudjanak távozni  a készülék házából.

A légtisztítóban lévő cserélhető lég és aktív szén szűrő megállítja a 10 μm-nél nagyobb részecskéket: finom por, virágpor, növények és penészgombák, fertőtlenítőszerekből származó anyagok, aeroszolok, koromrészecskék.

 

A recirkulátor háza ütésálló és kémiailag ellenálló műanyagból készül, ami lehetővé teszi az eszköz hatékony tisztítását mosó- és fertőtlenítőszerekkel is.